Projektowanie kuchni – funkcjonalność czy estetyka?
Projektowanie kuchni to wyzwanie
Nie od dziś wiadomo, że kuchnia jest sercem domu. Wszystko kręci się wokół niej. Niezależnie od tego czy wstajesz rano i koniecznie musisz napić się kawy na przebudzenie, czy wracasz głodny jak wilk albo zziębnięty do domu i natychmiast musisz coś zjeść.
Są osoby, które traktują kuchnię jako pomieszczenie przechodnie, ale niektórzy uwielbiają spędzać czas w kuchni i przyrządzać różne fantastyczne dania. Dla nich właśnie warto urządzić funkcjonalną i wygodną kuchnię. Piękna aranżacja kuchni doskonale poprawia nastrój. Dlatego projekt kuchni powinien być rozsądnie przemyślany i perfekcyjnie przygotowany – dopracowany w każdym calu i detalu, aby stworzyć prawdziwie domowe i funkcjonalne wnętrze. Pamiętajmy, że kuchnia to zazwyczaj inwestycja na długie lata – powinna jednak szybko zwrócić się w postaci pysznych i relatywnie szybko przygotowanych dań.
Projektowanie (od) kuchni
Pomieszczenia kuchenne można podzielić na otwarte i zamknięte. Otwarte kuchnie łączą się z jadalnią lub salonem. Zamknięte kuchnie stanowią osobne wnętrze, które jednocześnie jest integralną częścią domu, należy zadbać o to, aby było spójne z całością. Wizualizacja 3D kuchni pozwoli na atrakcyjną aranżację przestrzeni w kuchni i innych
Podczas sporządzania planu kuchni, na etapie projektowym, ważne jest, aby kuchnia była odpowiednio wkomponowana we wnętrze, które tworzy. Oznacza to nie tylko odpowiednie rozmieszczenie urządzeń kuchennych, ale także układ ścian, gdyż od niego także zależy, jak będziemy w niej funkcjonować.
Dobry i aranżacja kuchni sprawi, że doskonale wtopi się w stylistykę wnętrza całego mieszkania niezależnie od tego, czy jest otwarta czy zamknięta.
Projektanci wnętrz wiedzą, że kuchnia powinna być starannie przemyślana. Oznacza to, że jej projekt zakłada optymalną funkcjonalność. Jeśli kuchnia łączy się z salonem to przejście i połączenie tych dwóch miejsc – powinno być naturalne i płynne, choć warto także podkreślić, że są to dwie odrębne strefy.
Cała aranżacja powinna być spójna, dlatego na tym etapie tak ważna jest konsultacja z projektantem lub dekoratorem wnętrz. Po rozmowie z klientem i ustaleniu kluczowych założeń, projektant tworzy odpowiedni projekt wnętrza w formie wizualizacji. Wizualizacja 3D kuchni pomoże klientom wyobrazić sobie jak będzie wyglądać ich mieszkanie po remoncie czy wykończeniu wnętrza.
Jak powinna wyglądać idealna kuchnia?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji oraz tego, jak ważną rolę pełni kuchnia w życiu rodziny. Współczesna kuchnia jako wnętrze ma wiele odsłon i kolorów, jednak zazwyczaj w procesie projektowania kuchni znajdziemy przynajmniej jedną ważną cechę wspólną.
Wspólnym mianownikiem w trakcie projektowania kuchni będzie funkcjonalność. Funkcjonalna, przestronna, wygodna kuchnia to marzenie każdej pani domu. Jeśli wszystkie kuchenne zadania możemy wykonywać w pewnej, ściśle ustalonej kolejności, bez konieczności nieskładnego poruszania się po kuchni, biegania i lawirowania pomiędzy różnymi kuchennymi sprzętami – to możemy powiedzieć, że nasza kuchnia jest dobrze urządzona. Ale czy na pewno?
Podczas pracy w kuchni, zwłaszcza, gdy musimy przygotować mnóstwo różnych potraw w krótkim czasie, zazwyczaj liczy się każda minuta. Właśnie dlatego projektanci wnętrz tworzą idealne kuchnie, szyte na miarę potrzeb i wymagań współczesnych kucharzy-amatorów oraz profesjonalistów.
Kuchnia to z jednej strony proste pomieszczenie o konkretnym przeznaczeniu, a z drugiej złożony mechanizm, w którym warto, aby wszystko działało zgodnie z planem.
Wstępny projekt kuchni można przygotować na kartce papieru albo wykonać w specjalnym programie na komputerze. Najwygodniejszą i jednocześnie najbardziej sprawdzoną opcją będzie wizualizacja wnętrza kuchni wykonana techniką 3D. Trójwymiarowe wizualizacje kuchni pomogą nam zobaczyć jaki będzie efekt końcowy projektu i czy na pewno wybrana kolorystyka jest właściwa, a dobór materiałów pasuje do wnętrza.
Estetyka w kuchni
Projektanci wnętrz zapewniają, że kolor i design szafek i sprzętów kuchennych mają znaczenie drugorzędne, gdyż najważniejsza jest funkcjonalność kuchni. Jeśli jednak spędzamy w kuchni dużo czasu to kolor i kształt poszczególnych jej elementów oraz zastosowane wzornictwo mają dla domowników ogromne znaczenie.
Dlatego najlepiej zaufać specjalistom, którzy przygotują nie tylko efektowny, ale także funkcjonalny projekt kuchni zgodnie z obecnymi trendami wzornictwa, a jednocześnie pełnej innowacyjnych, interesujących rozwiązań, które będą nam służyć co najmniej przez kilka kolejny lat.
Okazuje się, że w trakcie projektowania kuchni niezwykle istotne i cenne dla klientów są rozwiązania i aranżacje proponowane przez projektanta wnętrz. Kreatywny dekorator wnętrz to jednocześnie artysta i psycholog, gdyż po rozmowie z klientem wykonuje wizualizację 3D, a następnie przedstawia projekt, którzy będzie doskonałym – wymarzonym wnętrzem dla każdej osoby urządzającej swoje mieszkanie.
Wizualizacje 3D wnętrz pokazują, że funkcjonalność to podstawa, lecz estetyka i nowoczesne wyposażenie kuchni odgrywa równie ważną rolę.
Liczy się to ogólne pierwsze wrażenie, które przekona klienta do zakupu projektu i realizacji wizji projektanta.
Design kuchni nie zawsze jest nowoczesny. Klasyczna kuchnia z wyrazistymi akcentami albo kuchnia rustykalna, tradycyjna, lecz pełna innowacyjnych rozwiązań technicznych – różnorodne propozycje zapewniają wizualizacje 3D.
Innowacyjne rozwiązania w każdej kuchni
Nawet w tradycyjnej kuchni jest miejsce na nowoczesność. Dotyczy to niekoniecznie stylu, lecz wyposażenia, czyli sprzętów i urządzeń kuchennych oraz nowatorskich rozwiązań w zakresie projektowania mebli. Funkcjonalne półki, wygodne otwieranie szafek i drzwi, łatwy dostęp do szafek cargo, oświetlenie wewnętrzne mebli czy nowoczesne stojaki na talerze lub garnki – to tylko kilka spośród wielu innowacyjnych rozwiązań. W kuchni liczy się jakość, a wykonanie mebli oraz wykończenie detali zapewnia najwyższą jakość niezależnie od wybranego stylu.
Projektowanie kuchni – pierwsze kroki
Najważniejsze są konkrety – wymiary kuchni, czas realizacji projektu oraz planowany maksymalny budżet. Dopiero po ustaleniu tych istotnych szczegółów dekorator czy projektant wnętrz przystępuje do tworzenia planu kuchni, rozmieszczenie sprzętów, wybór i rozkład oświetlenia, dopracowanie szczegółów i pierwsza przymiarka – wizualizacja 3D.
Znając możliwości finansowe dekorator wnętrz bez problemu wybierze takie rozwiązania, materiały i sprzęty, aby klient zmieścił się w granicach planowanego budżetu.
Krok pierwszy – planowanie kształtu kuchni
Kształt kuchni determinuje większość pomieszczenia, jego kształt i rozmieszczenie okien oraz ścian konstrukcyjnych, a ponadto preferencje klienta.
Generalnie w procesie projektowania współczesnych kuchni projektant bierze pod uwagę kształt litery U, litery L albo układ litery G – nieco bardziej złożony, ale równie funkcjonalny, co pozostałe.
Błędem jest wybór zabudowy kuchennej w jednym rzędzie, chyba, że pomieszczenie kuchenne jest bardzo wąskie i długie, a nie podlega modernizacji. W razie konieczności taki układ jest dopuszczalny, jednak jest rozwiązaniem koniecznym, choć niezbyt wygodnym.
Krok drugi – planowanie układu sprzętu kuchennego
Zazwyczaj projektanci wnętrz kuchennych trzymają się żelaznej zasady trójkąta roboczego, który zakłada wzajemnie zależności pomiędzy odległościami między strefą przygotowywania produktów, gotowania i sprzątania. Trójkąt ten opiera się o trzy kluczowe urządzenia niezbędne w każdej kuchni: kuchenkę, lodówkę i zlewozmywak.
Taki układ oznacza, że wszystkie niezbędne produkty i sprzęty znajdują się niedaleko od siebie i kucharz nie musi bez przerwy pokonywać znacznych dystansów tracąc energię podczas gotowania.
Krok trzeci – wybór materiałów do nowoczesnej kuchni
Ściany blisko płyty grzewczej pokryte kafelkami, podłoga z terakoty, okap nad kuchenką – to typowe wyobrażenie klienta o materiałach do wykończenia kuchni. A przecież nie musi być nudno i nie trzeba powielać starych i nie zawsze użytecznych rozwiązań w projekcie nowoczesnej kuchni.
Niekonwencjonalne wnętrze – jakie materiały wykończeniowe wybrać?
Szlachetne materiały do wykończenia wnętrza kuchennego to m.in. miedź i mosiądz, wysokiej jakości tkaniny oraz skóra. Brzmi niewiarygodnie, ale te materiały również doskonale tworzą wnętrze nowoczesnej i funkcjonalnej kuchni.
Miedź oraz mosiądz stosowane były jako naczynia już wiele setek lat temu. Dziś z klasą, choć już nieco pokryte patyną, powracają do kuchni, aby świętować swoją drugą młodość – przynajmniej tak twierdzą współcześni projektanci wnętrz.
Wybitni designerzy wnętrz konkurują w tworzeniu wymyślnych kształtów przedmiotów codziennego użytku, w tym akcesoriów kuchennych oraz niebanalnych form mebli i oświetlenia. To ich dziełem są lampy w kształcie barokowego kapelusza albo wiadra, proste półki z plastiku w krzykliwym kolorze czy rzeźbione kosze na owoce, które podkreślą nowatorski charakter przedmiotu dodając im „ducha”. W wizjach projektantów wizjonerów banalny otwieracz do wina czy dziadek do orzechów staje się dziełem sztuki – użytkowej, lecz nadal jest to sztuka.
Dlatego dzisiaj mało kto będzie zaskoczony widokiem impregnowanej skóry tłoczonej ręcznie, która wyścieła całą kuchenną ścianę tworząc niebanalne wnętrze. Delikatne, wysokogatunkowe tkaniny, takie jak jedwab czy kaszmir nigdy wcześniej nie miały prawa wstępu do kuchennych pomieszczeń, a obecnie królują tam no. jako zasłonki tworząc wnętrze dekoracyjne i pełne wyrazu.
Klasyczne materiały spotykane zazwyczaj w kuchni nowoczesnej, takie jak szkło czy stal nadal tam są, jednak w zestawieniu z innymi tworzywami zmieniają obraz stylizowanego wnętrza.
Krok czwarty – czysta funkcjonalność
Jeśli projektant wnętrz planuje funkcjonalne wnętrze, o czym pomyślicie? 98% osób pomyśli o kuchni. To właśnie kuchnia powinna być funkcjonalna, niezależnie od stylu oraz sąsiednich pomieszczeń. Warto podkreślić, że elegancka kuchnia to również miejsce pracy, więc oprócz starannego wykończenia i wyboru dodatków powinna być również praktycznie urządzona.
Co oznacza funkcjonalność?
Generalnie funkcjonalność to łatwość obsługi, która powoduje, że pracujemy sprawniej, szybciej i przyjemniej, i co ważne – czerpiemy z tego satysfakcję. Trudno mówić o lepszej wydajności w przypadku osób, ale faktycznie dzięki wielu funkcjonalnym urządzeniom pracujemy z większą przyjemnością i zazwyczaj efekty naszej pracy – też są znacznie lepsze.
Funkcjonalność w kuchni oznacza w efekcie szybciej przygotowane i ładniej podane dania, gdyż nie musimy nadmiernie się męczyć. Oczywiście to w bardzo ogólnym zarysie. Funkcjonalny rozkład kuchni ułatwia nam życie, gdyż nie musimy pokonywać setek kilometrów biegając w poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu kuchennego albo wielokrotnie schylać się sięgając do zbyt nisko zaprojektowanych półek czy kursować pomiędzy szafkami za bardzo oddalonymi od kuchenki.
Funkcjonalność zapewnia odpowiednie zaplanowanie porządku działań kuchennych, czyli wydzielenie stref naszych prac.
Funkcjonalnie urządzona kuchnia to taka, w której mamy dokładnie zaplanowane poszczególne strefy, czyli takie miejsca do pracy, w których wykonujemy konkretne czynności używając do tego niezbędnych narzędzi i produktów.
Funkcjonalność kuchni nie wyklucza tego, że może być ona także wyjątkowo atrakcyjna wizualnie.
Nowocześnie zaplanowana kuchnia nie pozostawia żadnych wątpliwości estetyka jest równie ważnie co funkcjonalność, dlatego dobry dekorator wnętrz z wyczuciem zaplanuje i zaaranżuje kuchnię na miarę potrzeb każdej pani lub pana domu.
Kuchnia – podział na strefy
Odpowiednio zaprojektowana oraz wyposażona kuchnia polega na ustaleniu i wyznaczeniu trzech najważniejszych stref działania:
– strefa przygotowywania posiłków
– strefa gotowania i pieczenia
– strefa zmywania
Dwie pozostałe strefy, które uzupełniają pozostałe działania to:
– strefa zapasów
– strefa przechowywania
Każda współcześnie zaprojektowana kuchnia może być podzielona na dwie, również umowne, strefy: czystą i brudną. Zazwyczaj strefa brudna obejmuje blaty robocze, na których przygotowywane są produkty, a następnie zmywane naczynia i talerze. Natomiast strefa czysta to blat, na którym serwujemy gotowe posiłki.
Dobra aranżacja oznacza swobodne gotowanie
Funkcjonalna kuchnia polega na takim zaprojektowaniu przestrzeni, aby można poruszać się w niej wygodnie. Jednocześnie równie ważny jest taki dobór mebli, sprzętów i akcesoriów, aby podczas naszych kuchennych zmagań nie brakowało nam niczego, co jest niezbędne do pracy. Równie istotne jest właściwe dobranie materiałów, z których wykonane będą ściany i podłoga, a poza tym blaty i szafki.
W każdym wnętrzu jedną z kluczowych kwestii jest oświetlenie. Oświetlenie w kuchni nie tylko tworzy nastrój, lecz przede wszystkim ułatwia nam działanie.
Projektowanie funkcjonalnej kuchni
Oto ogólne zasady projektowania funkcjonalnej i nowoczesnej kuchni:
- Funkcjonalna kuchnia powstaje w oparciu o zasady ergonomii, wykorzystując tzw. trójkąt kuchenny.
- Dobrze zaprojektowana, funkcjonalna kuchnia zapewnia ład i porządek, co oznacza, że wszystkie naczynia oraz sztućce umieszczone są w jednym, konkretnym miejscu
- Umiejętne zaprojektowanie blatu kuchennego to podstawa w kuchni. Ważny jest zarówno wybór materiału, z którego powstanie blat, jak również jego wielkość i kształt. Blat roboczy powinien znajdować się między zlewozmywakiem a strefą gotowania. Taki projekt zapewnia maksymalną efektywność podczas przygotowywania posiłków.
- Projektant kuchni uwzględnia miejsce przechowywania artykułów spożywczych, czyli składników oraz produktów spożywczych, przy użyciu których przygotowujemy potrawy, Najlepiej jeśli jest ono w centralnym miejscu kuchni.
- Garnki, patelnie, chochle, łopatki i szpatułki kuchenne najlepiej będzie umieścić w strefie gotowania, to znaczy w pobliżu kuchenki, płyty grzewczej czy piekarnika.
- Dobre, funkcjonalne oświetlenie w kuchni ułatwia pracę i sprawia, że wszystko możemy przygotować perfekcyjnie. Poza tym gotowe dania będą prezentować się znacznie bardziej okazale w odpowiednim oświetleniu.
- Wybór materiałów w kuchni odgrywa kluczową rolę, aby zapewnić bezpieczeństwo w trakcie całego cyklu gotowania oraz ułatwić czyszczenie kuchni. Niezwykle ważny jest wybór materiałów na ściany, podłogę, a także blatów oraz frontów szafek. Warto przemyśleć czy planujemy zabudowę sprzętów kuchennych tzn. lodówki czy zmywarki, czy preferujemy wyeksponować istniejący design tych urządzeń.
Trójkąt roboczy w kuchni
Posiłki w kuchni przygotowujemy według pewnych zasad, które przekładają się na określone działania wykonywane w pewnej zachowanej kolejności. Najpierw przygotowujemy składniki i produkty, na bazie których będziemy gotować potrawę czy przygotowywać posiłek. Część składników wymaga przechowywania w lodówce, inne trzymamy w szafce. Warzywa po wyjęciu w lodówki myjemy zanim trafią do dalszej obróbki czyli np. do garnka, na patelnię albo do piekarnika. Wykonywane po sobie czynności tworzą tzw. trójkąt roboczy, który aby działać metodycznie nie marnując nadmiaru energii jest niezbędny.
Ta kolejność czynności wykonywanych po sobie tworzy trójkąt, który umownie mogą tworzyć lodówka, zlewozmywak i kuchenka. To właśnie między tymi sprzętami połączonymi blatem roboczym poruszamy się w trakcie przygotowania dania i zgodnie z tym nie powinny znajdować się zbyt daleko od siebie.
Obliczono nawet optymalne odległości, a raczej pewne przedziały:
– między zlewozmywakiem a lodówką 120 – 210 cm
– między zlewozmywakiem a kuchenką 120 – 210 cm (minimalnie 90 cm w małych kuchniach)
– między lodówką a kuchenką 120 – 270 cm
Innowacje, czyli rewolucje kuchenne
Obecnie, w dobie wszelkich udogodnień i funkcjonalnych sprzętów, chcemy mieć pełen komfort również podczas gotowania. Możemy wykorzystać kilka popularnych rozwiązań:
- Tuż obok lodówki stoi najczęściej pojemna szafa – spiżarnia Zazwyczaj jej rolę pełni wysoka szafka typu słupek, ale nowoczesnych rozwiązań jest znacznie więcej.
- Potrawy na ciepło przygotowujemy w kilku miejscach: na płycie kuchennej, w piekarniku, w opiekaczu lub tosterze czy specjalnym garnku, który jest robotem kuchennym i łączy wiele funkcji, albo w kuchence mikrofalowej.
- Gotowe potrawy kupione w sklepie lub w barze na wynos często wymagają jedynie podgrzania lub upieczenia w piekarniku. Wówczas w zasadzie unikamy strefy brudnej, gdyż gotowe danie od razu ląduje w piekarniku lub mikrofalówce.
- Kuchnia z wyspą to zupełnie innowacyjne, choć coraz bardziej popularne rozwiązanie stosowane w dużych kuchniach na planie kwadratu czy dużego prostokąta. Urządzenia i sprzętu umieszczone na wyspie są dostępne z kilku stron, można zatem umieścić płytę grzewczą blisko zlewozmywaka.
- Mobilne bloki kuchenne – to nowoczesne projekty kuchni, które tworzą oddzielne, niepołączone blatami szafki i sprzęty kuchenne. Te funkcjonalne bloki mogą się przesuwać, gdyż jeżdżą na kółkach. Dzięki temu w innowacyjnej przestrzeni kuchennej powstają osobne stanowiska pracy – z lodówką, szafą – spiżarnią, płytą kuchenną, piekarnikiem, mikrofalówką i blatami roboczymi. Wszystkie niezbędne sprzęty umieszczone na ruchomych stolikach i szafkach tworzą w kuchni mobilne strefy pracy, które w zależności od potrzeb mogą się zmieniać.
Takie rozwiązania to nowość w polskiej kuchni i prawdopodobnie początek nowego trendu w aranżacji wnętrz.
Oświetlenie w kuchni – punktowe czy ogólne?
Statystycznie najwięcej czasu spędzamy w sypialni, a następnie w kuchni, warto zatem zadbać o odpowiednie oświetlenie w tej części domu.
Dobrze oświetlona kuchnia pomaga nam w pracy, trzeba zatem dobrze zaprojektować oświetlenie.
Na oświetlenie kuchenne składają się lampy wiszące, oświetlenie podszafkowe, podokapowe oraz oprawy montowane systemowo na suficie. Dekorator wnętrz na pewno pomoże nam odpowiednio zaplanować źródła światła i dobrać ich ilość do potrzeb danego wnętrza.
Liczba lamp w kuchni zależy od jej wielkości oraz przeznaczenia. Kiedy zdecydujemy się na trzy punkty świetlne – wiszące, stojące i punktowe – musimy pamiętać, że podzielą one pomieszczenie na kilka stref.
Część pomieszczeń kuchennych posiada okna, jednak zdarzają się także kuchnie połączone z jadalnią czy salonem oraz, najczęściej w małych mieszkaniach tzw. ślepe kuchnie. W zależności od tego, czy mamy dostęp do naturalnego światła odpowiednio planujemy oświetlenie.
Barwa światła w kuchni
Najlepiej wybrać źródło światła o barwie zbliżonej do naturalnego. Projektując oświetlenie w kuchni należy pamiętać o właściwym oświetleniu poszczególnych stref, gdyż każda z nich ma znaczenie, zwłaszcza, że posiłki przygotowujemy o różnych porach dnia, lecz zdarza się, że także w nocy.
Podstawą oświetlenia w kuchni jest zaprojektowanie oświetlenia ogólnego obejmującego światłem całą powierzchnię kuchni. Ogólne oświetlenie to tradycyjne lampy wiszące, lampki w oprawach montowane w sufitach podwieszanych lub taśmy LED. podłużne świetlówki, zawieszone na linkach lub szybach lampy halogenowe.
Projektant wnętrz doradzi nam nie tylko jaki rodzaj oświetlenia będzie najkorzystniejszy w Państwa kuchni, ale także zaplanuje je i rozmieści tak, aby były nie tylko funkcjonalne, ale również tworzyły piękne wnętrze.
Jeśli kuchnia pełni jednocześnie funkcję jadalni to lampa sufitowa powinna wisieć centralnie nad stołem okrągłym lub kwadratowym. Jeśli stół kuchenny jest prostokątny to najlepiej powiesić dwie lampy lub więcej tak, aby cały blat był jednolicie oświetlony. Aby oświetlenie nie przeszkadzało osobom siedzących przy stole podczas posiłków, lampy powinny wisieć ok. 60-70 cm nad blatem.
Oświetlenie przestrzeni roboczej w kuchni
Oświetlenie blatów roboczych oraz światło nad kuchenką i zlewozmywakiem odgrywa ważną rolę podczas prac kuchennych Ogólną zasadą jest to, że oświetlenie powinno być jasne i rozproszone, aby dobrze oświetlać niezbędne miejsca, a jednocześnie nie razić w oczy.
Optymalnym rozwiązaniem jest zamontowanie źródeł światła pod spodem szafek wiszących. Można wykorzystać oświetlenie punktowe: halogeny lub świetlówki umieszczone mniej więcej co 50 cm albo coraz częściej stosowane listwy z diodami LED-owymi, które również zapewniają rozproszone, równomierne światło, a zużywają znacznie mniej energii.
Światło LED, czyli oszczędność w kuchni
Równie istotna jest także trwałość diod LED, czyli ich długa żywotność. Oświetlenie ledowe w kuchni powinno działać ok. 50 000 godzin, podczas, gdy tradycyjna żarówka tylko do 2 000 godzin.
Nie bez znaczenia są również walory dekoracyjne. Oświetlenie w postaci taśmy LED najlepiej przesłonić kloszami, aby lekko rozproszyć światło i nie męczyć oczu drażniącym efektem „lśnienia”.
Na cokołach szafek stojących można zamontować taśmy LED-owe jako dekoracyjne wykończenie szafek. Światło LED doskonale sprawdza się również we wnętrzu szafek kuchennych – jako oświetlenie półek i szafek. Taśma umieszczona za szklaną półką daje fantastyczny efekt sprawiając, że światło przechodzi przez taflę szkła – wrażenie, że źródło światła jest z przodu a nie z tyłu półki.
Jeśli chcemy, aby kuchnia była przytulna powinniśmy zastosować światło o żółtawej barwie.
W funkcjonalnej kuchni nie tracimy czasu czy energii na zbędne wykonywanie ruchów, nasze funkcjonowanie w niej jest płynne i efektywne.
Nowoczesna spiżarnia w kuchni
Duże domy, w których mamy odpowiednią przestrzeń do zagospodarowania można podzielić na część wypoczynkową oraz część niezbędną do pracy. Kuchnia należy do pomieszczeń, w których generalnie nie wypoczywamy, a działamy, choć wielu miłośników gotowania powie, że to właśnie podczas pracy w kuchni odpręża się najlepiej.
Jeśli gotujemy codziennie i sprawia nam to radość, to na pewno potrzebujemy więcej miejsca do przechowywania konfitur, weków lub kiszonek czy innych produktów długoterminowych. Jeżeli brakuje na nie miejsca to znaczy, że dojrzeliśmy do decyzji, że potrzebna nam jest spiżarnia.
Przydomowa spiżarnia to miejsce bardzo przydatne, gdyż możemy tam przechowywać dużo niezbędnych produktów. Aranżacja spiżarni wymaga odpowiedniego zaplanowania, a w przypadku niewielkiej ilości – warto skorzystać z porad i fachowej pomocy projektanta wnętrz.